List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-12

List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-12:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).The Tirthankar mentioned in Rigveda is _________.
a)    Rishabhnath
b)    Abhinandan
c)    Sambhav
d)    Padam Prabha



2).Which is not a source of knowledge according to Jainism?
a)    Pratyaksha
b)    Anuman
c)    Sayings of Tirthankar    
d)    Vedas  



3).In Jain philosophy ‘Pudgal’ refers to __________.
a)    Divine element   
b)    Physical element
c)    Spiritual element
d)    None of these



4).With reference to ancient Jainism which one of the following statement is correct?
a)    Jainism was spread in South India under the leadership of Sthalabahu.   
b)    Jains who remained under the leadership of Bhadrabahu were called shwetambaras after the council held at pataliputra.
c)    Jainism enjoyed the patronage of the kalinga king kharvela in the 1st century B.C.
d)    In the initial stage of Jainism, the Jinas worshipped images unlike Buddists.



5).Mahavir’s father was _________.
a)    Suddodhana  
b)    Parsva
c)    Siddharatha
d)    Rahul



6).In Jainism, two sects are __________.
a)    Digambar and Neelamber
b)    Digambar and Peetambar
c)    Digambar and Svetambar
d)    None of the three groups



7).The Jains migrated to Mysore in fourth century B.C. who led them ______.
a)    Sthoolbhadra   
b)    Harisena
c)    Bhadrabahu
d)    Sumati



8).In which Jain work, 18 sins are described ___________.
a)    Bhagwati Sutra
b)    Kalpa Sutra
c)    Acharanga Sutra
d)    Avasshya Sutra



9).The Leader of  a Jain Guna was known as ________.
a)    Ganapati
b)    Ganadhar
c)    Ganraj   
d)    Ganak



10).How many Ganadhars were appointed by Mahavir?
a)    9
b)    10
c)    11
d)    12



Answers:                                 
1). a)   2). d)   3). b)   4). c)   5). c)   6). c)   7). c)   8). d)   9). b)   10). c)

 People Also Visited: