List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-14

List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam
List of Important GK Questions from Indian History for SSC CGL Exam Set-14:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC CGL Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).’Mahabhiniskramana’ refers to which event?
a)    Gautam Buddha leaving ignorance
b)    Gautam Buddha leaving penance
c)    Gautam Buddha leaving his home
d)    Gautam Buddha leaving this world



2).The first dermon of Gautam Bhuddha is called ________.
a)    Mahabhiniskrama
b)    Dharma Ghos
c)    Dhamma Ghos   
d)    Mahaparinirvana  



3).Gautam Buddha gave his first sermon in __________.
a)    Gaya    
b)    Saranath
c)    Rajgriha
d)    Pataliputra



4).Which Buddhist sect believed inTantra and Hathayoga?
a)    Hinayana   
b)    Mahayana
c)    Vajrayana
d)    None of These



5).Which of the following statement is not correct from Buddhist view point?
a)    The world full of Sorrow  
b)    Happiness is god’s gift
c)    One can overcome the sorrow
d)    There is a way to overcome sorrow



6).According to Buddhism sorrow is caused by ________.
a)    Lack of Money
b)    Lack of power
c)    Neglect by near and dear one
d)    Desires



7).Samadhi Skandh of Ashtangik Marg did not include __________.
a)    Right vision   
b)    Right effort
c)    Right Memory
d)    Right meditation



8).In which century Buddhism reached China?
a)    First century B.C.
b)    First century A.D.
c)    Second century A.D.
d)    None



9).The path of Madhyam Pratipada is __________.
a)    Seven fold
b)    Eight fold
c)    Nine fold    
d)    Ten fold



10).According to Gautam Buddha the path to prevent sorrow is _________.
a)    To earn more money
b)    To live a luxurious life
c)    To do penances
d)    To follow Madhyam Pratipada



Answers:                                 
1). c)   2). b)   3). b)   4). c)   5). b)   6). d)   7). a)   8). b)   9). b)   10). d)

People Also Visited: