List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-17

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-17:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.

1).Who is the first law Officer of the Government of India?
a)    The Chief Justice of India
b)    Union Law Minister
c)    Attorney-General of India
d)    Law Secretary



2).A Writ issued by a court to some inferior authority to transfer the matter to it for its proper consideration, is called _________.
a)    Certiorari
b)    Mandamus
c)    Quo Warranto   
d)    Prohibition  



3).The Legislative Council of a State can be abolished or created by the ___________.
a)    The President of India on the recommendation of Parliament   
b)    The Legislative Assembly of the State concerned
c)    Parliament through a Simple Legislation
d)    Parliament on the recommendation of the Legislative Assembly of the State concerned



4).The Vice-President of India can be removed from office_________.
a)    By a resolution initiated in the Council of States and approved by the Lok Sabha    
b)    By a resolution in the Lok Sabha, agreed to by the Council of States
c)    By a resolution adopted by the two Houses meeting in a joint session
d)    Following a formal process of impeachment



5).According to the Constitution, which one of the following right cannot be taken away during emergency?
a)    Right to speak  
b)    Right to freedom of movement
c)    Right to personal liberty
d)    Right to organize meetings



6).Which one of the following is NOT an objective of the Directive Principles of State Policy?
a)    To establish a welfare state
b)    To ensure socio-economic justice
c)    To establish a religious state
d)    To establish a secular State



7).which part of the constitution of India refers to the responsibility of the state towards international place and security  
a)    Fundamental Rights  
b)    Directive Principles of State Policy
c)    Emergency Provisions
d)    Preamble to the Constitution



8).Any political party in India can be recognized as national party if it has state party status in ­­­­­­­­­___________.
a)    Three States
b)    Four States
c)    Five States
d)    Seven States



9).Which of the following articles of the Indian Constitution belongs to a different category?
a)    Article 14
b)    Article 15
c)    Article 16   
d)    Article 19



10).Who has control over the ‘issue of money’ from the Consolidated Fund of India?
a)    Comptroller and Auditor General of India   
b)    Finance Minister of India
c)    Authorised Ministers
d)    None of the above



Answers:                                 
1).c)    2). d)   3). d)   4). a)   5). c)   6). c)   7). b)   8). b)   9). d)   10). b)

People Also Visited: