List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-15

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-15:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.


1).Which of the following is a correct statement about the President of India?
a)    The President of India can address both Houses of Parliament, can summon the Houses of Parliament and can send message to either House of Parliament
b)    Can summon the Houses of Parliament but cannot send messages to either House of Parliament
c)    Can send message to either House of Parliament but cannot summon the Houses of Parliament
d)    Cannot send message to either Houses of Parliament or summon the Houses of Parliament



2).Which one of the following committees is NOT a standing committee of Parliament?
a)    Public Accounts Committee
b)    Estimates Committee
c)    Committee on Public Undertakings   
d)    Consultative Committee to the Ministry of Finance  



3).Fundamental Rights Guaranteed in the Indian Constitution can be suspended only by ___________.
a)    A proclamation of National Emergency    
b)    An act passed by Parliament
c)    An Amendment of the Constitution
d)    The Judicial decisions of the Supreme Court


4).Which one of the following is not a constitutional prerogative of the President of India?
a)    Returning a legislative Bill for reconsideration   
b)    Returning of Financial Bill for reconsideration
c)    Dissolving the Lok Sabha
d)    Summoning the Rajya Sabha




5).The Chairman of the Rajya Sabha is elected by _________.
a)    Elected members of the Rajya Sabha   
b)    All members of the Rajya Sabha
c)    Elected members of Parliament
d)    All members of Parliament



6).Which one of the following Fundamental Rights is guaranteed only to the citizens and not to the foreigners?
a)    Equality before law and equal protection of law
b)    Freedom of speech and expression
c)    Right to life and personal liberty
d)    Right to freedom of religion



7).­Which of the following expenditure shall be expenditure charged on the Consolidated Fund on India?
1. The Emoluments and allowances of the President and other expenditure relating to his office
2. The emoluments and allowances of the Prime Minister and other expenditure relating to his office
3. The salaries and allowances of the Chairman and the Dy. Chairman of the Council of States
4. The salary and allowances of the Speaker and the Dy. Speakers of the Lok Sabha
Select the correct answer using the code given below:
a)    1, 2 and 3  
b)    2, 3 and 4
c)    1, 3 and 4
d)    1, 2 and 4



8).Which one of the following was described by Dr. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution?
a)    Right to Equality
b)    Right against exploitation
c)    Right to Constitutional Remedies
d)    Right to Freedom of Religion



9).The Lok Sabha Secretariat comes under the direct supervision of the _________.
a)    Ministry of Home Affairs
b)    Prime Minister’s Office
c)    Ministry of Parliamentary Affairs   
d)    The Speaker of the Lok sabha



10).A pressure group is distinct from a political party in as much as it does not directly______.
a)    Contest elections
b)    Finance a candidate
c)    Propagate a Policy
d)    Resort to mobilization of opinion



Answers:                                 
1). a)   2). d)   3). a)   4). b)   5). d)   6). b)   7). c)   8). c)   9). d)   10). a)


People Also Visited: