List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-14

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-14:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity is given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.


1).Which of the following are the main jurisdictions of the High Court of a State?
A.   Original Jurisdiction
B.   Appellate Jurisdiction
C.   Supervisory Jurisdiction
D.   Advisory Jurisdiction
Choose the correct answer from the code given below:
a)    1, 2 and 3
b)    2, 3 and 4
c)    1, 3 and 4
d)    1, 2 and 4



2).Which of the following statements regarding the Supreme Court of India are correct?
A.   It has the power to entertain appeal from any court or tribunal with in India
B.   It has the power to deliver advisory opinion on any question of fact or law referred to it by the President
C.   Salaries of the judges of the Supreme Court are subject to vote by Parliament    
D.   Its jurisdiction is binding on all other courts with in India   
Select the correct answer from the code given below:
a)    1 and 2
b)    2 and 4
c)    2, 3 and 4
d)    1, 2 and 4



3).Which of the following writes is issued by an appropriate judicial body in order to free a person who has been illegally detained?
a)    Quo Warranto   
b)    Mandamus
c)    Certiorari
d)    Habeas Corpus



4).Which of the following features are present in the Indian Constitution?
  1. Multiple procedures from amendment
  2. States not empowered to initiate amendments
  3. Certain amendments have to be passed just by State Legislatures
  4. The Joint sitting of Parliament to solve disputes regarding constitutional amendments
Select the correct answer from the code given below:
a)    1, 2 and 4    
b)    1 and 2
c)    2, 3 and 4
d)    1, 3 and 4



5).Which amendment of the Constitution is called as mini Constitution?
a)    43rd   
b)    54th
c)    52nd
d)    42nd



6).The Chief Election Commissioner of India can be removed from his office during his tenure by _________.
a)    The Chief Justice of India if some charges are proved against him
b)    The President on the basis of a revolution of the Union Cabinet
c)    A Committee consisting of the Chief Justice of India, Law Minister of India and the Vice-President of India
d)    The President on the basis of resolution passed by Parliament by special majority



7).The quorum required in the Rajya Sabha is ________.
a)    25  
b)    50
c)    100
d)    126



8).There is a constitutional requirement to have a minister in the charge of Tribal Welfare for the States of _________.
a)    Assam, Nagaland and Manipur
b)    Himachal Pradesh, Haryana, Rajasthan
c)    Bihar, Madhya Pradesh, Orissa
d)    Manipur, Tripura, Meghalaya 



9).In which of the annual reports the President is not duty bound to ensure that they are placed before Parliament?
a)    The Report of the Comptroller and Auditor General of India
b)    The Report of Union Public Service Commission
c)    The Report of Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes
d)    The Report of Atomic Energy Commission



10).On the Subject of Income Tax,___________.
a)    The Union Government has more power than the State Government
b)    The State Government has more power than the Union Government
c)    Both the Union and the State Governments have equal powers
d)    Only the Union Government has powers


Answers:                                 
1). a)   2). d)   3). d)   4). b)   5). d)   6). d)   7). a)   8). c)   9). d)   10). d)

People Also Visited: