List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam Set-15:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).The Longest day in Australia will be on____________.
a)    June 21
b)    March 23
c)    December 22
d)    September 22



2).On the day the sun is nearest to the earth is said to be ______________.
a)    Perigee
b)    apogee
c)    aphelion   
d)    Perihelion  



3).Which place will experience sunlight for the longest period in summer?
a)    Kolkata    
b)    Chennai
c)    Srinagar
d)    Mumbai



4).The earth is at its maximum distance from the Sun on _____________.
a)    July 4    
b)    July 6
c)    June 4
d)    June 6



5).What is a tidal bore?
a)    A formation of polyps just above high tide level  
b)    A high tidal wave moving upstream in the mouth of a river
c)    A tidal wave resulting from seismic activity
d)    A deposit of sand in coastal area



6).Which of the statements does not prove the spherical shape of the earth?
a)    If the earth were flat one would come across some sharp edges
b)    The altitude of the stars from various points on the earth surface varies
c)    The sunrise is not visible from all places at the same time.
d)    The shadow of the earth at the time of the solar eclipse is circular.



7).On which days do the spring tides occur?
I. Newmoon
II. First quarter of the moon
III. Third quarter of the moon
IV. Full moon
            Select the correct answer
a)    I, II & IV  
b)    II, III & IV
c)    I & IV
d)    II & III



8).All vital atmospheric process leading to various climatic and weather conditions take place in the _____________.
a)    Troposphere
b)    Ionosphere
c)    Exosphere
d)    Stratosphere




9).Light from the nearest star reaches the earth in ____________.
a)    4.3 years
b)    5.3 years
c)    4.2 years   
d)    4.3 years



10).We always see the face of the moon because ____________.
a)    It is smaller than the earth
b)    It takes equal time for both revolution around the earth and rotation on its own axis
c)    It revolves on its axis in a direction opposite to that of the earth
d)    It rotates at the same speed as the earth around the Sun



Answers:                                 
1). c)   2). d)   3). c)   4). a)   5). b)   6). d)   7). c)   8). a)   9). a)   10). b)

People also Visited: