List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam Set-14:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).Radar is an example of _____________.
a)    An active sensor
b)    Passive sensor
c)    Energy source
d)    Target



2).The first requirement for remote sensing is ____________.
a)    Target
b)    Energy source
c)    Sensor   
d)    Recording  



3).Remote sensing systems detect features of ________ areas.
a)    Close    
b)    Far
c)    Accessible
d)    inaccessible



4).The first requirement for remote sensing is ____________.
a)    Target   
b)    Energy source
c)    Sensor
d)    recording



5).Remote sensing systems detect features of ________ areas
a)    Close   
b)    Far
c)    Accessible
d)    Inaccessible



6).GIS is helpful to ________ to locate the shortest routes.
a)    Industrial limits
b)    Transport companies
c)    Agricultural farm
d)    Marketing units



7).Assuming the directions similar to those on the earth which planet / planets will experience a Sunrise in the west?
            I. Mercury
            II. Uranus
            III. Saturn
            IV. Venus
            Select the correct answer
a)    I and II  
b)    II an  IV
c)    I and IV
d)    III and IV



8).The South Pole experiences continuous light at the time of _________.
a)    Vernal equinox
b)    Summer Solstice
c)    Winter Solstice
d)    Autumnal equinox



9).Which comet appears every 76 years?
a)    Alpha centauri
b)    Donati’s
c)    Holme’s    
d)    Halley’s



10).The minimum distance between the Sun and the Earth occurs on _________.
a)    January 3
b)    September 22
c)    December 22
d)    June 21



Answers:                                 
1). a)   2). b)   3). d)   4). b)   5). d)   6). b)   7). b)   8). c)   9). d)   10). a)

People also Visited: