List of Important GK Questions from Geography for SSC/FCI Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for SSC-CGL Exam Set-16:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).What is the relationship between solar day and sidereal day?
a)    There is no relationship between the two
b)    Both are equal
c)    Solar day is shorter than Sidereal day
d)    Solar day is longer than Sidereal day



2).The moon’s period of revolution with reference to the Sun is ________.
a)    Equal to one solar month
b)    Equal to one synodic month
c)    Equal to one sidereal month    
d)    None of these   



3).One the surface of the moon, the ________.
a)    Mass and weight become lesser   
b)    Only the mass is lesser
c)    Mass and weight both remain unchanged
d)    Mass remains constant and only the weight is lesser



4).A day is added when one crosses ______.
a)    108o longitude from west to east
b)    The equator from south to north
c)    The equator from north to south
d)    180o longitude from east to west



5).What is the unit of measurement of the distances of stars from the earth?
a)    Light year
b)    Nautical miles
c)    Fathoms
d)    kilometers



6).One astronomical unit is the average distance between _________.
a)    Mars and the Sun
b)    Earth and the Sun
c)    Earth and the moon
d)    Jupiter and the Sun



7).The surface of the moon is visible from the earth __________.
a)    About 59%  
b)    About 60%
c)    About 75%
d)    About 40%



8).The order of the layers in the atmosphere, upwards from below, is ___________.
a)    Stratosphere, troposphere, ionosphere and exosphere
b)    Exosphere, ionosphere, troposphere and stratosphere
c)    Troposphere, stratosphere, ionosphere and exosphere
d)    Troposphere, exosphere, stratosphere, ionosphere



9).Where is the doldrums belt located?
a)    On the Tropic of Capricorn
b)    On the Tropic of Cancer
c)    Near the Polar areas    
d)    Near the equator



10).The temperature at which an air parcel will become saturated with the present amount of water vapour is called_______.
a)    Critical temperature
b)    Dew point
c)    Saturation point
d)    Condensation point



Answers:                                 
1). d)   2). b)   3). d)   4). d)   5). a)   6). b)   7). a)   8). c)   9). d)   10). c)

People also Visited: