List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam Set-13:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Indian ranks ________ among ship owning countries in the world.
a)    sixteenth
b)    fifth
c)    tenth
d)    twentieth



2).EDUSAT programmes are promoted by ________.
a)    Transport
b)    Trade
c)    Communication   
d)    twentieth  



3).Maps created by using aerial photographs are called _______ Maps.
a)    Ortho photo   
b)    Aerial photo
c)    Physical
d)    Political



4).The Object under study is known as _________.
a)    Target   
b)    Source
c)    Sensor
d)    Image



5).The device to detect the Electro Magnetic Radiation is ________.
a)    Target  
b)    Sensor
c)    Object
d)    Camera



6).The most effective technology to gather information on any part of the earth is the technology _________.
a)    Scientific
b)    Space
c)    Remote sensing
d)    New



7).The ___________ receive and record information about an earth object without any physical contact.
a)    Cameras   
b)    Air balloons
c)    Aerial photographs
d)    sensors



8).Aerial photographs were the first results of remote Sensing utilized by _________.
a)    Photographers
b)    Cartographers
c)    Artists
d)    Geographers




9).LANDSAT series came into practice in ____________.
a)    1975   
b)    1970
c)    1972
d)    1974



10).The energy source provides _________ energy to the target.
a)    Electromagnetic   
b)    Electrical
c)    Magnetic
d)    Electronic



Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). a)   4). a)   5). b)   6). c)   7). d)   8). b)   9). a)   10). a)

People also Visited: