List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam Set-11

List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam Set-11:
The List of Important GK questions from Economic and Commerce were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).________ is a direct tax; ______ is an indirect tax.
a)    Sales tax ; Gift tax
b)    Gift tax; Sales tax
c)    Gift tax; Wealth tax
d)    Excise duty; Sales tax



2).A tax that takes away a higher proportion of one’s income, as the income rises is termed as ________.
a)    Progressive tax
b)    Proportional tax
c)    Regressive tax   
d)    Indirect tax  



3).In a developing economy, ________ plays a role.
a)    No taxation    
b)    Regressive taxation
c)    Progressive taxation
d)    Proportional taxation



4).The Indian Income Tax is ________.
a)    Direct and proportional    
b)    Indirect and proportional
c)    Direct and progressive
d)    Indirect and progressive



5).The Reserve Bank of India was established in ________.
a)    1935  
b)    1947
c)    1949
d)    1951



6).The RBI was nationalized in __________.
a)    1935
b)    1947
c)    1949
d)    1951



7).___________ is NOT an indigenous bank.
a)    Sarafs Bank  
b)    Chettis Bank
c)    Land Development Bank
d)    Mahajans Bank



8).The indigenous banks are under the direct control of the _________.
a)    State Bank of India
b)    Reserve Bank of India
c)    Regional Rural Banks
d)    None of these



9).The Reserve Bank of India Bulletin is published every _________.
a)    Fornight
b)    Month
c)    Six months   
d)    Year



10).The Report on Currency and Finance is published Every __________.
a)    Year
b)    Month
c)    Fornight
d)    6 months



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). c)   4). c)   5). a)   6). c)   7). c)   8). d)   9). b)   10). a)

People Also Visited: