List of Important GK Questions from Economics & Commerce for SSC CGL Exam Set-15

List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam Set-15:
The List of Important GK questions from Economic and Commerce were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).The Planning Commission of India is a / an ________ body.
a)    Statutory
b)    Constitutional
c)    Advisory
d)    Independent



2).Macro Economics is a ___________.
a)    Branch in Engineering
b)    Industry-related data
c)    Study of Economics of large units   
d)    Branch in Commerce  



3).What was the correct duration of the First Plan?
a)    1947 – 52    
b)    1951 – 56
c)    1950 – 55
d)    1948 - 53



4)._____________ is the correct duration of Second Plan.
a)    1961 – 66     
b)    1960 – 65
c)    1958 – 63
d)    1959 – 64



5).The Sixth Plan aimed at strengthening the infrastructure of __________.
a)    Agriculture   
b)    Industry
c)    Status of life
d)    Both (a) and (b)



6).The national income of a nation is __________.
a)    Government’s annual revenue
b)    Sum total of factor income
c)    Surplus of public sectors undertaking
d)    Exports minus imports



7).The difference between Gross National Product (GNP) and Net National Product (NNP) is equal to ____________.
a)    Consumer expenditure on durable goods   
b)    Direct tax revenue
c)    Indirect tax revenue
d)    Capital depreciation



8).The ‘Eradicate poverty’ (Garibi hatao) slogan was coined during the _________ plan.
a)    First
b)    Second
c)    Third
d)    Fourth



9).The ‘Minimum Needs Programme’ was initiated during the ________ plan.
a)    Fourth
b)    Third
c)    First    
d)    Second



10).Adult education was added to the Minimum Needs Programme during ________ plan.
a)    Fourth
b)    Fifth
c)    Sixth
d)    Seventh



Answers:                                 
1). c)   2). c)   3). b)   4). b)   5). d)   6). b)   7). d)   8). d)   9). a)   10). c)

People Also Visited: