List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-12

List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-12:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam is given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this. 

1).Which of the following is NOT true regarding intensity of a wave?
a)    It follows inverse square law.
b)    It is proportional to its amplitude
c)    It is proportional to the square of its amplitude
d)    All are true



2).Which among the following is a processor that collects the transmission from several communication media and sends them over a single line that operates at a higher capacity?
a)    Gateway
b)    bridge
c)    multiplexer
d)    router



3).The human readable version of a program is called ________
a)    Program code
b)    Source code
c)    Human code
d)    System code



4).Who among the following, India has appointed the chief of the Shanghai-headquartered BRICS Bank or the New Development Bank, as it will be called?
a)    KV Kamath
b)    Kaushik Basu
c)    Arvind Subramanian
d)    Raghuram Rajan



5).Match the following instruments with their usages and answer the question on the basis of codes provided below:
1. Ammeter     a. Very high temperature
2. Hydrogen     b.Heat radiation
3. Bolometer    c.Humidity
4. Pyrometer    d.Electric current
                          1     2     3     4
a)       d     a     b     c
b)       d     c     b     a
c)       b     d    c      a
d)       a     d    c      b



6).____________ is a new product named ‘Edge’ coined by the software giant Microsoft has unveiled?
a)    Web browser
b)    World Processing Software
c)    Spreadsheet programme
d)    Mobile operating system



7).According to just-released data from the 2011 census, over 41 per cent of all girls aged 19 in India had already been married in some states. Which is the state with least number of 19-year-old married girls as per the data?
a)    Nagaland
b)    Goa
c)    Tamil Nadu
d)    Kerala



8).______________ is one of the moons of Astronomers have captured the first detailed observations of a lava lake on ‘Io’.
a)    Mars
b)    Mercury
c)    Jupiter
d)    Venus



9).Who among the following was awarded a prestigious literary prize lecently for his novel Kosala (Cocoon)?
a)    Bhalchandra Nemade
b)    Kedarnath Singh
c)    Vinda Karandikar
d)    Salman Rushdie



10).___________________ is the new scheme named by the Members under 35 years of age about 14 lakhs households will be imparted skill development training?
a)    Livelihoods in Full Employment
b)    Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Yojana
c)    Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
d)    Atal Prashikshan Yojana



Answers:                                 
1). b)   2). c)   3). b)   4). a)   5). b)   6). a)   7). a)   8). c)   9). a)   10). a)

People Also Visited: