List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-11

List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-11:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam is given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.


1). _______________ is the process of moisture carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapour and is released to the atmosphere,
a)    photosynthesis
b)    transpiration
c)    respiration
d)    repression



2).Which among the following, the seed coat is NOT thin and membranous?
a)    Coconut
b)    Groundnut
c)    Paddy
d)    Gram



3)._________________ helps to estimation of the age of a tree?
a)    Number of annual rings
b)    Diameter of its heartwood
c)    Number of main branches
d)    Colour of its bark



4).Blood cancer is also known as____________.
a)    Thrombosis
b)    Haemophilia
c)    Haemolysis
d)    Leukaemia



5).Which among the following pairs of diseases is caused by virus?
a)    Cholera, Tuberculosis
b)    Aids, Syphilis
c)    Typhoid,Tetanus
d)    Rabies, Mumps



6).Which of the following combinations of elements and their symbol is NOT correct___________.
a)    Calcium(Ca)
b)    Potassium(K)
c)    Sodium(Na)
d)    Iron(I)



7).Which among the following polymers occur naturally___________.
a)    Protein and Nylon
b)    Protein and PVC
c)    Starch and Cellulose
d)    Starch and Nylon



8).Which among the following determines the chemical properties of an element?
a)    Number of protons
b)    Number of neutrons
c)    Number of electrons
d)    All the above



9).An unused bulb contains magnesium and oxygen .After use the contents are changed to magnesium oxide but the total mass does not change. This observation can best be explained as__________.
a)    Avogadro’s Law
b)    Law of Conservation of Mass
c)    Law of Constant Composition
d)    Law of Multiple Proportions



10)._____________ is used to measure the quantities of ‘inertia’?

a)    Weight
b)    Velocity
c)    Acceleration
d)    Mass



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). a)   4). d)   5). d)   6). d)   7). c)   8). c)   9). b)   10). d)

People Also Visited: