Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam (with solution) Set-4

Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam (with solution)
Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam (with solution) Set-4:
The list of practice Aptitude Questions for Upcoming SSC- CGL Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).The principal which gives Rs. 1 interest per day at a rate of 5% simple interest per annum is
a)    Rs. 3650
b)    Rs. 7300
c)    Rs. 500
d)    Rs. 36500


2).When principle = Rs. S, rate of interest = 2r % p.a. then a person will get after 3 years at compound interest?
a)    Rs. S(1+r/100)3
b)    Rs. 6Sr/100
c)    Rs. S(1+ r/50)3
d)    Rs. 3S(1+ r/100)3


3).The sum of money which becomes Rs. 2420 at 10% rate of compound interest after two years is
a)    Rs. 2000
b)    Rs. 1500
c)    Rs. 1000
d)    Rs. 250


4).From a solid right circular cylinder of length 4 cm and diameter 6 cm, a conical cavity of the same height and base is hollowed out. The whole surface of the remaining solid (in square cm.) is
a)    48π
b)    24π
c)    15π
d)    63π


5).A spherical ball of radius 1 cm is dropped into a conical vessel of radius 3 cm and slant height 6 cm. The volume of water (in cm3) that can just immerse the ball is
a)    5π/3
b)    4π/3
c)    3π
d)    π/3


6).The in-radius of a triangle is 6 cm, and the sum of the lengths of its sides is 50 cm. The area of the triangle (in square cm.) is
a)    150
b)    56
c)    300
d)    50


7).One of the angles of a right-angled triangle is 15°, and the hypotenuse is 1 meter. The area of the triangle (in square cm.) is
a)    1215
b)    1200
c)    1250
d)    1220


8).Assume that a drop of water is spherical and its diameter is one-tenth of a cm. A conical glass has a height equal to the diameter of its rim. If 32000 drops of water fill the glass completely, then the height of the glass (in cm.) is
a)    3
b)    2
c)    4
d)    1


9).If the height of a cylinder is 4 times its circumference, the volume of the cylinder in terms of its circumference cv is
a)    4πc3
b)    2π c3
c)    c3/π
d)    2 c3/π


10).If the ratio of the angles of a quadrilateral is 2:7:2:7. Then it is a        
a)    square
b)    parallelogram
c)    trapezium
d)    rhombus


Answers:                                 
1). b)   2). c)   3). a)   4). a)   5). a)   6). a)   7). c)   8). c)   9). c)   10). b)


People Also Visited: