List of Important GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam Set-8

List of Important GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam Set-8:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Offspring of asexual reproduction shows ____________.
a)    Marked-variations
b)    Variations
c)    Minor variations
d)    Significant variations



2)._____________ are the factors which form the physical basis for inheritance of characters.
a)    Genes  
b)    Cells
c)    Nerve cell  
d)    Neuron


3).__________ is alternate expression of same gene.
a)    Alleles  
b)    Variation
c)    Speciation
d)    Gene



4).The contrasting pairs of alleles make up an ___________.
a)    Allelomorph   
b)    Polymorph
c)    Zygomorph  
d)    Genomorph



5).Tall and Dwarf plants are examples for ________.
a)    Allelomorph  
b)    Genomorph
c)    Alleles
d)    Polymorph



6).Phenotypic ratio of monohybrid cross is __________.
a)    1 : 2 : 1  
b)    1 : 1
c)    3 : 1
d)    1 : 1 : 1 : 1



7).Genotypic ratio of monohybrid cross is _________.
a)    1 : 2 : 1
b)    3 : 1  
c)    1 : 1 : 1  
d)    2 : 1 : 1



8).The expression of gene of an individual for a particular trait called _________.
a)    Phenotype
b)     Genotype
c)    Progeny
d)    Varioation



9).Which one is not correctly matched.
a)    Jean Baptiste lamark           - 1744 - 1829
b)    Gregor Johann Mendel       - 1822 - 1884
c)    Charles Darwin                    - 1810 - 1880
d)    Edward Jeneer                     - 1749 - 1823



10).Lamarck remarks that the “will or want” for a character makes the organisms to possesses it at a later time.
a)    Giraffe has long and long legs
b)    Giraffe has short neck and long legs
c)    Giraffe has long neck and short legs
d)    None of these



Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). a)   4). a)   5). a)   6). c)   7). a)   8). b)   9). c)  10). a)

People Also Visited: