List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-11

GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-11:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).An artificial satellite may be seen just above a definite point at the geostationary orbit, this satellite___________.
a)    Remains stationary in space.
b)    Revolves around the earth in 1 year.
c)    Revolves around the earth in one moon month.
d)    Completes 1 revolution around the earth in 24 hours.



2).Name of 4 planets are given. Uranus, Mars, Venus, Jupiter. Their correct order of the position from the sun is __________.
a)    Jupiter, Venus, Uranus, Mars   
b)    Venus, Uranus, Mars, Jupiter
c)    Venus, Mars, Jupiter, Uranus  
d)    Uranus, Jupiter, Mars, Venus



3).The fuse wire is made of __________.
a)    Copper   
b)    Tungsten
c)    Nichrome
d)    Lead-Tin alloy



4).Four electromagnetic waves of different wave lengths are given X-Rays, Microwaves, Ultra violet, Infrared. Their correct arrangement in the descending order of wave length is__________.
a)    X-Rays, Ultraviolet, Infrared and Microwaves
b)    Microwave, Infrared, Ultraviolet and X-rays
c)    Ultraviolet, Infrared, X-Rays and Microwaves
d)    Microwaves, X-Rays, Infrared and Ultraviolet



5).Why do rain-bearing clouds look black?
a)    All light is scattered by them
b)    They reflect the sunlight back into the atmosphere
c)    The large number of water droplets absorb all the sunlight
d)    There is a lot of dust condensed on the watervapour in these clouds 


6).Quantum theory explains which among the following?
a)    Interference   
b)    Diffraction  
c)    Polarisation  
d)    Photo electric effect



7).92U238 atom has ___________.
a)    92 protons, 146 neutrons, 146 electrons
b)    92 protons, 146 neutrons, 92 electrons
c)    146 protons, 92 neutrons, 92 electrons
d)    146 protons, 92 neutrons, 146 electrons



8).The temperature of a healthy human being is ___________.
a)    98.4oC
b)    39oC
c)    37oC
d)    37oF



9).From where was the remote sensing satellite IRS-IB launched in India ________.
a)    Cape Canevaral   
b)    Sri Harikota
c)    Baikanour
d)    None of these



10).Who gave the mass-energy relation E = mc2
a)    Max Planck   
b)    Einstein
c)    Newton
d)    Hertz



Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). d)   4). b)   5). c)   6). d)   7). b)   8). c)   9). c)   10). b)


People Also Visited: