List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-10

List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-10:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).The relation between the energy of a photon (E) its momentum (P) and its velocity (C) is __________.
a)    P = EC2
b)    P = E x C
c)    P = C / E
d)    P = E / C



2).If a person is unable to see clearly the far off objects then he is suffering from which eye-defect?
a)    Hypermetropia  
b)    Myopia
c)    Astigmatism  
d)    None of these



3).A ball is thrown horizontally from a tower top and at the same instant another ball is dropped down vertically from the same place. Neglecting the resistance offered by air, state which of the following statements will be correct?
a)    The velocities of both the balls will be same on collision with the ground.  
b)    They will possess equal energies when in air.
c)    Both of them will fall together on the ground.
d)    The ball that is vertically dropped down will reach the ground earlier.



4).Which among the following statement is incorrect regarding the rainbow?
a)    A rainbow is visible only in rainy season
b)    Sometimes two rainbows are simultaneously visible
c)    It always takes place in direction opposite to sun
d)    All the three are correct



5).Which part of the camera acts as the eye retina?
a)    Optical slit  
b)    Shutter
c)    Lens  
d)    Film



6).A magnet with ‘M’ magnetic intensity is divided into two parts. The magnetic moment of any one part will be ___________.
a)    M  
b)    2M
c)    M / 2
d)    0



7).What is a thermostat?
a)    Modern thermos flask
b)    An instrument that keeps the temperature of a system constant.
c)    An instrument used to estimate the efficient working of a thermometer
d)    None of these



8).’Newton Second’ is the unit of which among the following?
a)    Energy  
b)    Power
c)    Force
d)    Momentum



9).Which one of the following is not correctly matched?
a)    Kilowatt hour                           - Energy  
b)    Celsius                                    - Name of a king
c)    Balance wheel in watch          - Invar
d)    Newton                                   - Force



10).Which of the following is correctly matched?
a)    Hydraulic press        - Archimedes  principle
b)    Lift of aeroplane        - Bernoulli’s principle
c)    Electron gun              - Newton’s third law
d)    Electron microscope- Refraction of electron waves



Answers:                                 
1). d)   2). b)   3). c)   4). d)   5). d)   6). a)   7). b)   8). d)   9). b)   10). b)


People Also Visited: