List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-3

List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Physics) for Upcoming SSC Exam Set-3:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Which metal is commonly used for making an electromagnet?
a)     Copper
b)     Iron
c)     Nickel
d)     Cobalt


2).Light from the laser is________.
a)     Monochromatic
b)     Composite
c)     Dispersed light
d)     Incoherent


3).Choke is used to_______.
a)     Reduce the current in AC circuit
b)     Reduce the current in DC circuit
c)     Convert AC to DC
d)     Convert DC to AC


4).In a standing wave the distance between a node and adjacent antinode is______.
a)    3λ / 2
b)    λ / 2
c)    λ / 4
d)    3λ / 4


5).A telescope and microscope differ in that______.
a)    Both are different instruments
b)    Telescope’s eyepiece with longer focal lengths that the objective
c)    Telescope has objective of large focal length and eyepiece of smaller focal lengths
d)    None of these


6).The weight of a body is______.
a)    The same everywhere on the surface of the earth   
b)     Maximum at the poles
c)     Maximum at the equator
d)     More on the hills than in the plains


7).At what temperature a body will not radiate any heat energy?
a)     0o C
b)     273o C
c)     100o C
d)     -273o C


8).Electromagnetic spectrum consists of the following radiations-
I. X-rays
II. Gamma rays
III. Ultraviolet radiations
IV. Infrared radiations
Choose the correct order of code in the increasing order of their frequency:
a)     I, III, II, IV
b)     II, I, III,IV
c)     IV, III, I, II
d)     IV, II, III, I


9).Only one part of moon can be seen from earth because____.
a)     Only one part reflects light
b)     It does not rotate
c)     The period of rotation and revolution are equal
d)     None of these


10).Parsec is a unit of_______.
a)     Pressure
b)    Astronomical distance
c)    Time
d)    Energy


Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). a)   4). c)   5). c)   6). b)   7). d)   8). c)   9). c)   10). b)

People Also Visited: