List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-9

List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set 9:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).Pb + CuCl2 à PbCl2 + Cu is an example of ___________.
a)    Combination reaction  
b)    Displacement reaction
c)    Decomposition reaction
d)    Reduction reaction



2).The change in molar concentration of any one of the reactants or products per unit time is called______________.
a)    Order of the reaction  
b)    Result of the reaction  
c)    Rate of the reaction
d)    Product of the reaction  


3).Decomposition of Ammonia into nitrogen and Hydrogen is ____________.
a)    Exothermic
b)    Endothermic
c)    Displacement
d)    combination



4).Reduction reaction involves_____________.
a)    Addition of electrons
b)    Addition of oxygen
c)    Addition of electronegative group
d)    Removal of electrons



5).Oxidation reaction involves_____________.
a)    Addition of electrons
b)    Addition of hydrogen
c)    Addition of electronegative group
d)    Removal of electron



6).The reaction in which loss as well as gain of electron takes place simultaneously is called____________.
a)    Oxidation  
b)    Addition
c)    Reduction  
d)    Redox



7).The reaction of Magnesium is faster with ____________.
a)    Water
b)    HCL
c)    Acetic acid
d)    Tartaric acid



8).As the concentration of the reactants increases, the rate of the reaction__________.
a)    Increases
b)    decreases
c)    remains constant
d)    initially decreases and then increases



9).Greater the surface area_______________.
a)    Slower the rate of reaction
b)    Faster the rate of reaction
c)    No change in the rate
d)    Reversal of reaction



10).The factor which affects the rate of the reaction is __________.
a)    Nature of the reactants   
b)    Temperature
c)    Surface area
d)    All the above  



Answers:                                 
1). b)   2). c)   3). b)   4). a)   5). d)   6). d)   7). b)   8). a)   9). b)   10). d)

People Also Visited: