List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-8:

List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-8:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).Silver articles become tarnished due to the formation of_________.
a)    AgCl
b)    Ag2O
c)    Ag2S
d)     AgNO3



2).The Chemical name of quick lime is __________.
a)    Calcium Carbonate  
b)    Calcium hydroxide
c)    Calcium oxide  
d)    Calcium oxalate



3).CaCo3 + dil. 2HCl —> CaCl2 + H2O + ?
a)    H2  
b)    Cl2
c)    CO2
d)    CO



4).When Lead nitrate and Potassium iodide react, the yellow precipitate formed is____________.
a)    Lead iodide  
b)    Potassium nitrate
c)    Metallic potassium
d)    Lead metal



5).When Co2 is passed through slaked lime, a milky white ‘precipitate is formed, name it.
a)    CaO
b)    Ca(OH)2
c)    CaCO3
d)    CaSO4



6).The chemical reaction in which two or more reactants from a single product is_________.
a)    Decomposition  
b)    Displacement
c)    Combination
d)    Oxidation



7).The Chemical formula of marble is________.
a)    CaO
b)    CaCO3
c)    Ca(OH)2
d)    CaCl2



8).An example formula of marble is __________.
a)    C + O2 —> CO2
b)    2H2 + O2 —> H2O
c)    2Mg + O2 —> 2MgO
d)    CaCO3 —> CaO + CO2



9).When a piece of Zinc is dipped in CuSO4 solution, the colour changes from _______.
a)    Green to blue  
b)    Blue to green
c)    Blue to colourless
d)    Blue to brown



10).Copper is less reactive than__________.
a)    Lead 
b)    Zinc
c)    Platinum
d)    Both lead and zinc



Answers:                                 
1). c)   2). c)   3). c)   4). a)   5). c)   6). c)   7). b)   8). d)   9). c)   10). d)

People Also Visited: