List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-7

List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-7:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Zn + 2HCl   -------->    ZnCl2 + H2  the above reaction is an example of ________.
a)    Combination reaction
b)    Double Displacement reaction
c)    Displacement reaction
d)    Decomposition reaction



2).A reddish brown coloured element ‘X’ on heating in air becomes a black coloured compound ‘Y’. X and Y are ______ and ________.
a)    Cu  
b)    CuO / Pb
c)    PbO  
d)    None of these



3).A student tested the pH of pure water using a pH paper. It showed green colour. If a pH paper is used after adding lemon juice into water, what colour win he observe?
a)    Green  
b)    Red
c)    Yellow
d)    Blue



4).Chemical volcano is an example of __________.
a)    Combination reaction
b)    Decomposition reaction
c)    Redox reaction
d)    Endothermic reaction



5).When crystals of Lead nitrate on heating strongly produces __________ gas.
a)    NO2, reddish brown
b)    NO3
c)    NH4
d)    CO3



6).When aqueous solutions of Silver nitrate and Sodium chloride are mixed ________ precipitate is immediately formed
a)    White   
b)    Yellow  
c)    Red  
d)    Blue  



7).Zinc can displace Aluminium metal from aqueous solution of Aluminium sulphate as __________.
a)    Zinc is more reactive than Aluminium
b)    Aluminium is more reactive than Zinc
c)    Either A or B
d)    None of these



8).To product tooth decay, we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the tooth paste commonly used is ________ in nature.
a)    Basic  
b)    acidic
c)    neutral  
d)    strongly acidic



9).Vinegar is present in acetic acid. Curd contains ________ acid.
a)    Lactic acid  
b)    Tartaric acid
c)    Organic acid
d)    Inorganic acid



10).pH = - log10 [H+]. The pH of a solution containing hydrogen ion concentration of 0.001M solution is __________.
a)   
b)    11
c)    14
d)    18



Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). c)   4). b)   5). a)   6). a)   7). a)   8). a)   9). a)   10). a)

People Also Visited: