List of Important GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam Set-1

 GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Biology) for Upcoming SSC Exam Set-1:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).Mendel observed 7 pairs of contrasting characters in Pisum sativum, One of the Following is not a part of that, Find out.
a)    Tall and Dwart
b)     Yellow and Green seed colour
c)     Terminal and Axial flower
d)     Smooth and Rough stem



2).Primitive men evolved in _________.
a)    Africa
b)    America
c)    Australia
d)    India



3).Which of the following is inheritable?
a)    An altered gene in sperm
b)    An altered gene in testes
c)    An altered gene in Zygote
d)    An altered gene in udder cell



4).Theory of natural selection was proposed by_______.
a)    Charles Darwin
b)    Hugo de Vries
c)     Gregor Johann Mendel
d)     Jean Baptiste Lamarck



5).Somatic gene therapy_______.
a)    affects sperm
b)    affects egg
c)    affects progeny
d)    affects body cell



6).The paternal and maternal genetic material which influences the traits is_____.
a)    RNA
b)    m-RNA
c)    DNA
d)    t-RNA



7).The first ever scientific experimental study on heredity was worked out between the years________.
a)    1801 - 1807
b)    1812 - 1842
c)    1838 - 1871
d)    1822 - 1884



8).The first experiment of Mendel considering the inheritance of a single trait is called________.
a)    Hybrid cross
b)    Monohybrid cross
c)    Polyhybrid cross
d)    Dihybrid cross



9)._______ is called as ‘Father of Genetics’.
a)    Charles Darwin  
b)    Hugo de Vries
c)    Gregor Johann Mendel
d)    Jean Baptiste Lamarck



10).The men like Hominids who walked into Eastern Africa were measured to be______.
a)    Taller than four feet 
b)    Not taller than four feet
c)    Three feet
d)    Measured in Inches



Answers:                                 
1). d)   2). a)   3). c)   4). a)   5). d)   6). c)   7). d)   8). b)   9). c)   10). b)

People Also Visited: