List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-9

List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-9:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).’Pathikrit’ is the vedic term for________.
a)    Fire God  
b)    Forest God  
c)    Air God
d)    Water God



2).Which of the following statement about Das Ragya is correct?
              I.        It was a combination of Aryan Kings.
            II.        It was a combination of non-Aryan kings.
           III.        It was a combination of Aryans as well as non-Aryan kings.
          IV.        Vishwamitra was moving figure behind the combination.
 Which of the statement given above is/are correct?
a)      I and II
b)    II and IV
c)    III and Iv V
d)    None of these



3).About the Upanishads which statement is not correct?
a)    Most of Upanishads are supposed to be work of kshatriyas.  
b)    Upanishads thoughts centres round the idea of migration of soul.  
c)    Universe is looked upon as the creation of the World soul.
d)    Upanishads defended animal sacrifice in yagya.



4).Which of the following statements is correct?
a)    Rajsuya yagya was performed when crown-price was born.
b)    A horse and six hundred bulls were sacrificed in vajpeya yagya.
c)    A consecrated horse was set free to roam for a year in Asvamedha yagya.
d)    Vajpeya yagya lasted for seven days.



5).The language of sangam literature is ________.
a)    Tamil  
b)    Malayalam
c)    Telugu  
d)    Kannada



6).The word ‘Sangam’ denotes __________.
a)    Assemblage of kings   
b)    Assemblage of priests  
c)    Assemblage of armies
d)    Assemblage of literary figures



7).How many sangam took place________.
a)    One  
b)    Two
c)    Three
d)    Four



8).The first sangam is supposed to be presided by ___________.
a)    Agastya  
b)    Tolkappiya
c)    Nakkirar
d)    Ilango Adigal



9).Which sangam was held at Kapatapuram?
a)    First   
b)    Second
c)    Third  
d)    None



10).The last sangam was presided over by __________.
a)    Agastya 
b)    Tolkappiya
c)    Nakkirar
d)    Sattanar



Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). d)   4). c)   5). a)   6). d)   7). c)   8). a)   9). b)   10). c)

People Also Visited: