List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-8


List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Indian History for Upcoming SSC Exam Set-8:
The List of Important GK questions from Indian History were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.


1).The decline of Urban phase of civilization is evident from_________.
a)    Vanishing of Harappa script  
b)    Disappearance of Bronze tools
c)    No more red ware pottery with black design  
d)    All of the above



2). Small clay plastered pits known as ‘fire altars’ are found at_________.
a)    Harappa, Mohenjodaro, Chanhudaro  
b)    Rangpur, Ropar, Rakhigarhi
c)    Kalibangam, Lothal, Banwali   
d)    Lothal, Kotdiji, Sotkokoh



3).The largest Indus site (60 hectare) in Gujarat is __________.
a)    Lothal   
b)    Dhaulavira
c)    Surkotda
d)    Rangpur



4).The rivers of Afghanistan mentioned in Rigveda are____________.
a)     Gomati and Suvastu only
b)    Gomati and Kubha only
c)    Gomati, Suvastu and Khubha
d)    Gomati, Suvastu, Kubha and Kruonu



5).’European Theory’ about homeland of Aryans was advocated by____________.
a)    B.G. Tilak  
b)    Max Mullar
c)    W-Jones
d)    D.Saraswati



6).Rigveda is organized into _______
a)    7 Mandal   
b)    8 Mandal
c)    9 Mandal
d)    10 Mandal



7).’Bhishaj’ is the Rigvedic term for __________.
a)    Potter  
b)    Beggar
c)    Goldsmith
d)    Medico-man



8).The three most popular gods of Rigvedic __________.
a)    Indra, Varun, Rudra
b)    Indra, Agni, Soma
c)    Indra, Agni, Varun
d)    Indra, Soma, Vayu



9).Which of the following statement is correct?
a)    Rigvedic religion was dominated by Goddess  
b)    Rigvedic Aryas worshipped in temple
c)    Yagya was not practiced in Rigvedic period
d)    Gayatri mantra was addressed to Savita.



10).Which river is not mentioned in Rigveda?
a)    Sindhu 
b)    Ganga
c)    Yamuna
d)    Narmada



Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). b)   4). d)   5). c)   6). d)   7). d)   8). c)   9). d)   10). d)


People Also Visited: