List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-9

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-9:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity was given here below. Candidates those who are preparing for SSC CGL Exams can use this.


1).Which one of the following is NOT guaranteed by the Constitution of India?
a)    Freedom to own, acquire and dispose of property
b)    Freedom to practice any trade or profession
c)    Freedom to assemble peacefully and without arms
d)    Freedom to move freely throughout the territory of India



2).Which of the following regarding the Rajya Sabha are correct?
A.   It is not subject to dissolution
B.   Its members shall not be less than 25 years of age
C.   One-third of its members retire every two years
D.   Its members have a term of 6 years

Select the correct answer from the code given below:
a)    1,2 and 3
b)    2,3 and 4
c)    1 and 3
d)    2 and 4



3).Which one of the following statements regarding the Fundamental duties contained in the Indian Constitution is correct?
A.   Fundamental duties can be enforced through write jurisdiction
B.   Fundamental duties have formed a part of Indian Constitution since its adoption
C.   Fundamental duties became a part of the Constitution in accordance with the recommendations of Swaran Singh Committee
D.   Fundamental duties are applicable only to citizens of India

Choose the correct answer from the code given below:
a)    1,2 and 3
b)    1,2 and 4
c)    2 and 3
d)    3 and 4



4).The authority to specify as to which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the___________.
a)    President
b)    Government
c)    Prime Minister
d)    National Commission for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes



5).The question whether any and if so what advice was tendered by the Council of Ministers to the President___________.
a)    Shall not be inquired into by any court
b)    May be inquired into by either House of Parliament
c)    Shall be inquired into by the Supreme Court only
d)    May be inquired into by any of the High Courts



6).Decision on questions as to disqualifications of membership of either House of Parliament rests with the__________.
a)    Chief Justice of India
b)    House of Parliament Concerned
c)    Election Commission on the recommendations of the Speaker/Chairman
d)    President after consultation with the Election Commission



7).What is the maximum possible strength of the Legislative Assembly of a State?
a)    545 members
b)    400 members
c)    500 members
d)    425 members



8).Disqualification on the ground of defection for a Member of Parliament will not apply________.
a)    If he abstains from voting in the House contrary to the direction of the political party
b)    If he has voluntarily given up his membership of a political party
c)    If a nominated member of a House joins a political party after six months
d)    In case of split in the original political party to which concerned member is elected



9).The Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in___________.
a)    Approving a proclamation of Emergency
b)    The election f Vice-President
c)    Creation and abolition of States
d)    Authorizing Parliament to legislate on a subject in the State List



10).The quorum to hold a meeting of the House of State Legislature shall be________.
a)    One-half of the total membership
b)    One-tenth of the total membership of the House
c)    Thirty members or one-tenth of total membership whichever is less
d)    Ten members or One-tenth of total membership of the House, whichever is more



Answers:                                 
1). a)   2). a)   3). d)   4). a)   5). a)   6). d)   7). c)   8). b)   9). d)   10). d)

People Also Visited: