List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-5:

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-5:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity was given here below. Candidates those who are preparing for SSC CGL Exams can use this.


1).Sarkaria Commission was concerned with _________.
a)    Judical reforms
b)    Electoral reforms
c)    Centre-State relations
d)    Financial reforms



2).The authority empowered to make laws in respect to the matters not included in any of the three lists is________.
a)    State Legislatures   
b)    Parliament  
c)    Supreme Court  
d)    President



3).Writs can be issued for the enforcement of Fundamental Rights by______.
a)    District Courts  
b)    President
c)    The Supreme Court only
d)    Both the Supreme Court and the High Courts



4).Who among the following was the President of Congress during independence?
a)    Jawaharlal Nehru  
b)    qMahatma Gandhi
c)    Maulana Azad
d)    Sardar Patel



5).Which of the following categories of Fundamental Rights incorporate Abolition of Untouchability?
a)    The Right to religion
b)    The Right to equality
c)    The Right against exploitation
d)    The right to freedom



6).If the President is to resign from office, he should address his latter of resignation to ________.
a)    The Prime Minister   
b)    The Vice – President  
c)    The Speaker of Lok Sabha
d)    The Chief Justice of India  



7).The Rajya Sabha can take initiative in__________.
a)    Censuring a Minister  
b)    Creating a New All India Service
c)    Considering Money Bills
d)    Appointing Judges



8).The joint sitting of Indian parliament for transacting Legislative business is presided over by__________.
a)    The President of India
b)    The Senior most Member of Parliament
c)    The Chairman of the Rajya Sabha  
d)    The Speaker of the Lok Sabha



9).The Speaker of the Lok Sabha has to address his letter of resignation to________.
a)    Prime Minister of India  
b)    President of India  
c)    Dy. Speaker of the Lok Sabha  
d)    Chairman of the Rajya Sabha



10).Which of the following categories of Rights does the Right to property belong?
a)    Legal Right   
b)    Fundamental Right
c)    Human Right
d)    Natural Right



Answers:                                 
1). c)   2). b)   3). d)   4). c)   5). b)   6). b)   7). b)   8). d)   9). c)   10). a)


People Also Visited: