List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-10

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-10:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity was given here below. Candidates those who are preparing for SSC Exams can use this.



1).Which one of the following shall not be considered an adequate ground for the issue of a proclamation of national emergency?
a)    Armed Rebellion
b)    External Aggression
c)    War
d)    Internal Disturbance



2).Which one of the following is directly related to the Appellate jurisdiction of the Supreme Court?
a)    Appeals made in Civil, Criminal and Constitutional Cases
b)    Appeals made in disputes between the Union and a State on one side and other States on the other side
c)    Adjudication of disputes between the States
d)    Adjudication of disputes between the Union and the States



3).Which one of the following statements regarding the judicial review in India is NOT correct?
a)    Legislative enactments and executive orders may be struck down by the Supreme Court
b)    Unanimous opinion of all the judges is necessary for declaring a law null and void
c)    This power is implicit in the provisions of Article 13 of the Constitution
d)    A case must be brought before the Supreme Court regarding the validity of a law



4).Which one of the following items comes under the Concurrent List of the Indian Constitution?
a)    Inter-State rivers
b)    Local Government
c)    Trade Unions
d)    Citizenship



5).The Fundamental duties of Indian citizens have been_____.
a)    Originally provided by the Constitution  
b)    Included in the Constitution by the 44th Amendment
c)    Included in the Constitution by the 42nd Amendment
d)    Inserted in the Constitution by a judgment of the Supreme Court 



6).In which of the following categories of cases has the Supreme Court of India has the power to decide___________.
a)    A case where constitutionality of any law has been challenged
b)    A case involving a substantial question of law of general importance
c)    A reference made by the President on a question of law or fact
d)    A case involving interpretation of the Constitution
Choose the correct answer from the code given below:
A.   1,2 and 3
B.   1,3 and 4
C.   1,2 and 4
D.   2,3 and 4



7).Which of the following statements regarding the residuary powers in the Constitution of India is NOT correct?
a)    The Government of India Act, 1935 placed residuary powers in the hands of Governor-General
b)    In matters of residuary powers, the Constitution follows the provisions devised by the British Government before Independence
c)    The final authority to decide whether a matter falls under the residuary powers or not is Parliament
d)    Residuary powers have been given to the Union Parliament



8).Which of the following is the principles on the basis of which the Parliament System of Government in India operates?
a)    Real Executive Authority with the Council of Ministers
b)    Vice-President as Chairman of the Upper House
c)    Nominal Executive head
d)    Executive responsibility to the Lower House
Select the correct answer from the code given below:
                      A.   1,2 and 3
                      B.   1,2 and 4
                      C.   1,3 and 4
                      D.   2,3 and 4



9).Which one of the following is NOT the concern of local government?
a)    Public Utility Services
b)    Sanitation
c)    Public Health
d)    Maintenance of Public Order



10).Which of the following statements regarding the Article 22 of the Constitution of India is correct?
a)    The Council of Ministers
b)    The Legislature
c)    The Civil Service
d)    The Legislative Committee



Answers:                                 
1). d)   2). a)   3). b)   4). c)   5). c)   6). d)   7). b)   8). c)   9). d)   10). c)

People Also Visited: