List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam Set-1

List of Important GK Questions from Economics & Commerce
List of Important GK Questions from Economics & Commerce for Upcoming SSC Exam Set-1:
The List of Important GK questions from Economic and Commerce were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

1).In India where could one find the largest number of people living below the poverty line?
a)    Madhya Pradesh  
b)     Rajasthan
c)     Delhi
d)     Bihar


2).Name the first Finance Minister of India who presented the budget.
a)     Charan Singh
b)     Jawaharlal Nehru
c)     Morarji Desai
d)     R. K Shanmukham Chetty


3).Fiscal policy in India is formulated by________.
a)     The Finance Ministry
b)     The RBI
c)     The SEBI
d)     The CSO


4).Who was appointed as the Chairman of the Expenditure Management Commission constituted in 2014?
a)     Sumit Bose
b)     Dr. D. Subba Rao
c)     Dr. C. Rangarajan
d)     Dr. Bimal Jalan


5).Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (Prime minister’s People Money Scheme) was started by the Prime Minister Narendra Modi on _______.
a)     August 15, 2014
b)     October 2, 2014
c)     September 1, 2014
d)     August 28, 2014


6).NITI (National Institution for Transforming India) Aayog replacing the planning Commission of India was formed by Union Government on______.
a)     October 2, 2014
b)     August 15, 2014
c)     September 1, 2014
d)     August 28, 2014


7).The Union Government on January 30, 2015 revised the base year as ______ instead of 2004 – 05 for calculating GDP growth.
a)     2008 - 09
b)     2010 - 11
c)     2009 – 10
d)     2011 - 12


8).’Make in India’, an International marketing strategy conceptualized by the Prime Minister Narendra Modi was started by him at Delhi on_______.
a)    August 15, 2014
b)    September 25, 2014
c)    October 2, 2014
d)    December 25, 2014


9).Saansad Adarsh Gram Yojana (SAGY), a scheme under which each MP has to select a village and make it as a model village by 2016 was started by the Prime Minister Narendra Modi on_______.
a)    October 2, 2014
b)    December 25, 2014
c)    October 11, 2014
d)    August 15, 2014


10).Name the person who held the Finance portfolio thrice in India.
a)     T.T. Krishnamachari
b)    C. D. Deshmukh
c)    P. Chidambaram
d)    Manmohan Singh


Answers:                                 
1). d)   2). d)   3). a)   4). d)   5). d)   6). d)   7). d)   8). b)   9). c)   10). c)

People Also Visited: