List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-4

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-4:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity was given here below. Candidates those who are preparing for SSC CGL Exams can use this.

1).What was the exact Constitutional Status of the Indian Republic on January 26, 1950?
a)    A Democratic Republic
b)    A sovereign Democratic Republic
c)    A sovereign Secular Democratic Republic
d)    A sovereign Social Secular Democratic Republic



2).Who amongst the following acts as the presiding officer of the House without being its member?
a)    Vice-President of India   
b)    Speaker of Lok Sabha
c)    Chairman of the Legislative Council  
d)    Speaker of the Legislative Assembly



3).Who first described the Indian political system as ‘one party dominance’ to explain the congress party’s hegemony in India?
a)    W.H. Morris-jones
b)    Rajni Kothari
c)    Myron Weiner
d)    Lloyd Rudolph and Susan Rudolph



4).In which of the following lists of the Indian Constitution is the subject of ‘Population control’ and ‘family planning’ Included?
a)    Union List  
b)    Concurrent List
c)    State List
d)    Residuary List



5).Under which of the following circumstances can the President declare an emergency?
            1. External Aggression
            2. Armed Rebellion
            3. Government instability
            4. Financial crises
Select the correct answer from the code given below :
a)    1,2 and 3  
b)    1,3 and 4
c)    2,3 and 4
d)    1,2 and 4  



6).Under which Article of the Constitution of Indian can the President of India be impeached?
a)    356  
b)    75
c)    76
d)    61



7).The source of all political power in India lies with______.
a)    Parliament  
b)    The Lok Sabha  
c)    The people
d)    The Constitution



8).The Supreme Court of India, enunciated the doctrine of ‘Basic structure’ of the Constitution in the ______.
a)    Golaknath case in 1967
b)    Sajjan Singh case in 1965
c)    Shakari Prasad case in 1951
d)    Keshvanand Bharat case in 1973



9).Under which Five Year Plans was the introduction of Panchayati Raj suggested?
a)    First Five Year Plan  
b)    Second Five Year Plan
c)    Third Five Year Plan
d)    Fourth Five Year Plan



10).The authority to alter the boundaries of States in India rest with_______.
a)    State Government   
b)    President
c)    Prime Minister
d)    Parliament



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). a)   4). b)   5). d)   6). d)   7). d)   8). d)   9). b)   10). d)

People Also Visited: