List of Important GK Questions from General Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-1

List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam
List of Important GK Questions from Science (Chemistry) for Upcoming SSC Exam Set-1:
The List of Important GK questions from general science were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

 1). Solutions are classified into aqueous and non-aqueous solutions, based on______.
a)     Nature of solute particles
b)     Nature of solvent
c)     Size of the particles
d)     Thickness of solvent


2).The solvent used to prepare aqueous solutions is________.
a)     Water
b)     benzene
c)     kerosene
d)     petrol


3).A true solution does not show Tyndall effect, because of the______.
a)     Nature of solvent
b)     Amount of solute
c)     Size of the particles
d)     Nature of solute


4).Tyndall effect is exhibited by________.
a)     True solutions 
b)     Suspensions
c)     Colloidal solutions
d)     Crystals


5).Tyndall effect is produced by________.
a)     True solutions of light
b)     Scattering of light
c)     Refraction of light
d)     Movement of particles


6).The particle size in a colloidal solution is _______.
a)    1 Å – 10 Å
b)     10 Å - 2000 Å
c)     More than 2000 Å
d)     Less than 1 Å


7).The particle size in a suspension is_______.
a)     1 Å – 10 Å
b)     10 Å - 2000 Å
c)     More than 2000 Å
d)     Less than 1 Å


8).A solution which has more of solute, at a given temperature than that of saturated solution is called a________.
a)    Super saturated solution
b)    Unsaturated solution
c)    Colloidal solution
d)    suspension


9).Chalk powder in water is an example of_________.
a)     Saturated solution
b)     Unsaturated solution
c)     suspension
d)     Colloidal solution


10).The particle size of the solute in true solution is_______.
a)    1 Å – 10 Å
b)    10 Å - 100 Å
c)    100 Å - 1000 Å
d)    More than1000 Å



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). c)   4). c)   5). b)   6). b)   7). c)   8). a)   9). c)   10). a)

People Also Visited: