List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-10

List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC Exam 2015 Set-10:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam was given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.


1).Which among the following variety is the Indian flying fox (Pteropus giganteus), feeds mainly on ripe fruits?
a)    Peacock
b)    Bat
c)    Crow
d)    Cat



2).Which among the following state the Sambhar Lake, the largest inland saline wetland in India­­­­__________.
a)    Gujarat
b)    Rajasthan
c)    Andhra Pradesh
d)    Tamil Nadu



3).The study of lakes, ponds, and other freshwater bodies are called ___________.
a)    Limnology
b)    Hydrology
c)    Potomology
d)    Topology



4).Who among the following are empowered to make laws in India?
a)    President and Council of Ministers
b)    President and the Parliament
c)    Supreme Court and High Courts
d)    President and Governors



5)._____________ is the Capital of Andhra Pradesh, the first linguistic state of India, was born on 1 Nov 1953.
a)    Medak
b)    Chittoor
c)    Hyderabad
d)    Kurnool



6). who among the following king, involved in the Battle of Talikota was fought in 1565 between sultans of Bijapur, Bidar, Ahmadnagar and Golconda?
a)    Vijayanagar
b)    Kanchi
c)    Madurai
d)    Korkai



7).Which among the following pairs of kings and their works is NOT matched correctly?
a)    Krishnadevaraya-Amuktamalyada
b)    Bhojadeva-Samarangana Sutradhra
c)    Mahendravarman-Mattavilasa Prahasna
d)    Someavara III -Nagananda



8).The first meeting of Indian National Congress was held in 1885 in Bombay and its President was?
a)    Womesh Chunder Bonnerjee
b)    Dadabhai Naoroji
c)    Badruddin Tyabji
d)    George Yule



9)._____________ was the first major newspaper published in India in 1780?
a)    Kesari
b)    Bengal Gazette
c)    AnandaBazar Patrika
d)    Darpan



10).Which among the following, the lenticles are involved in_________.
a)    Photosynthesis
b)    transpiration
c)    respiration
d)    repression



Answers:                                 
1). b)   2). b)   3). a)   4). b)   5). d)   6). a)   7). d)   8). a)   9). b)   10). b)

 People Also Visited: