List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-5:

List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-5:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam was given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.

1).Which state has officially declared the name of its capital city as Amaravathi?
a)    Karnataka     
b)    Andhra Pradesh
c)    Telangana
d)    Tamil Nadu



2).King Simuka was the founder of_________.
a)    Satavahana dynasty   
b)    Sunga dynasty  
c)    Chola dynasty  
d)    Kanva dynasty



3).Though slavery was abolished throughout the British Empire through the Slavery Abolition Act 1833, slavery was abolished in India Slavery Act of______.
a)    1835  
b)     1838
c)     1839
d)     1843



4).Who was chosen as the first satyagrahi to launch the Individual Satyagraha in 1940?
a)    Acharya Vinoba Bhava
b)    Jawahar Lal Nehru
c)    Brahma Datt
d)    Bal Gangadhar Tilak



5).Which of the following is wrongly paired?
                                    Book                         Author
a)    Dashakumaracharita             Dandin
b)    Mudrarakshasa                     Vishakhadatta
c)    Brihatkatha                            Gunadhya
d)    Rajtarangini                           Somdeva



6).A quick-growing crop planted between two regular crops grown in consecutive seasons, is called a______.
a)    Substitute crop  
b)    Middle crop
c)    Cash crop
d)    Catch crop



7).Which of the following is a project(s) constructed on the Mahanadi river in India?
a)    Dudhawa Reservior
b)     Ravishankar Sagar dam ( Gangrel Dam )
c)    Hirakud Dam
d)    All the above



8).The pre-monsoon showers that are beneficial for coffee plantation in Karnataka are called________.
a)    Mango Showers
b)    Cherry Blossoms
c)    Kalbaishakhi
d)    Brown Showers



9).Which of the following pairs of cities and countries is NOT matched correctly?
a)    Istanbul - Turkey  
b)    Marseille - Spain
c)    Hamburg - Germany
d)    Florence – Italy  



10).The famous Angkor Wat temple, the largest religious monument in the world, was built in the early 12th century by_______.
a)    Indravarman
b)    Suryavarman II
c)    Bhavavarman II
d)    Jayavarman



Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). d)   4). a)   5). d)   6). d)   7). d)   8). b)   9). b)   10). b)


People Also Visited: