List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-6

List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-6:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam was given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.

1).Which of the following is effective in absorbing pollutant gases?
a)    Recycling  
b)    Electric vehicles
c)    Vegetation
d)    Rain



2).Which of the following is the device used to count cells?
a)    Haemocytometer  
b)    Calorimeter
c)    Spectrophotometer  
d)    Auxanometer



3).There are a few mammals that lay eggs rather than giving birth to live young, Which of the following mammals is NOT one of them?
a)    Spiny anteater   
b)    Duck-billed platypus  
c)    Bat  
d)    None of the above



4).Keel is a bone structure found in_______.
a)    Flying birds  
b)    Flightless birds
c)    Reptiles  
d)    Horses  



5).The Black Death that swept through Europe in the 14th century, resulting in the deaths of millions of people, was caused by________.
a)    plague
b)    tuberculosis
c)    leishmeniasis (Kala-azar)
d)    chickenpox



6).Pneumonia disease affects which of the following parts of human body?
a)    Lungs   
b)    Spleen
c)    Liver
d)    Throat



7).Plaster of Paris is made by heating which of the following minerals to high temperature?
a)    Saltpeter
b)    Gypsum
c)    Feldspar
d)    Chromite



8).The direct transmission of heat or electricity through the material of a substance when there is a difference of temperature or of electrical potential between adjoining regions without movement of the material is called________.
a)    convection  
b)    conduction
c)    advection
d)    absorption



9).Which of the following was the first element to be made artificially?
a)    Technetium  
b)    Femium
c)    Einsteinium
d)    Terbium



10).For a chemical substance, the level to which it is believed a worked can be exposed day after day for a working lifetime without adverse health effects is called_______.
a)    Threshold limit value 
b)    Expose value
c)    Face value
d)    Human tolerance limit



Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). c)   4). a)   5). a)   6). a)   7). b)   8). b)   9). a)   10). a)

People Also Visited: