Practice English Questions (Idioms/Phrases, Sentence Improvement) for Upcoming SSC Exam Set-5

Practice English Questions for Upcoming SSC-CGL Exam
Practice English Questions (Idioms/Phrases, Sentence Improvement) for Upcoming SSC Exam Set-5:
The list of practice English Questions for Upcoming SSC Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.
           
Directions: In question nos.1-5, four alternatives are given for the idiom/Phrases bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
1).The youth of the country must be given a square deal by government.
a)    chance
b)    job
c)    prize
d)    justice


2).One comes across a real good English movie only once in a blue moon
a)    hardly
b)    often
c)    rarely
d)    sometimes


3).The applicants must keep themselves abreast of the latest pattern of the exam.
a)    follow
b)    keep in touch
c)    prepare
d)    remember


4).In the world of tough competition a jack of all trades cannot be successful.
a)    Non-serious candidate
b)    truant
c)    a salesman
d)    one who knows little about many things


5).The scheme to check the population explosion in a year’s time appears utopian.
a)    impracticable
b)    interesting
c)    simple
d)    rewarding


Directions: In question nos.6-10, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D).

6).The circular asserted special care by departments when communicating informations to media organization.
a)    In communication of informations
b)    To communicate informations
c)    While communicating information
d)    No improvement


7).To miss the deadline, the court has now set May 15 as the next date for the varsity’s reply.
a)    For missing
b)    Having missed
c)    When missed
d)    No improvement


8).Be aware about when you file late appeals against court orders because too long a wait could result in the court finding your case to be “an abuse of law” and impose fines upon you.
a)    Beware
b)    Beware of
c)    Become aware of
d)    No improvement


9).In Beijing, when a high-air-pollution advisory is issued for an area, industries are forced to close down.
a)    while
b)    as
c)    whenever
d)    No improvement


10).To help upgrade the Indian Railways, Japan will be introduced two state-of-the art locomotives on Indian tracks soon.
a)    Could be introduced
b)    Will be introducing
c)    Cannot introduce
d)    No improvement


Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). b)   4). d)   5). a)   6). c)   7). b)   8). a)   9). c)   10). b)


People Also Visited: