Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam Set-1

Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam
Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam Set-1:
The list of practice Aptitude Questions for Upcoming SSC- CGL Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.


1).Find the difference between the 30th and the 34th term of the series 16, 32, 48, 64….
a)    72
b)    66
c)    68
d)    64


2).The LCM of two numbers is 55 times their HCF. The sum of the LCM and the HCF is 6272. If one number is 280, then the other number is
a)    2464
b)    3226
c)    6272
d)    2326


3).The total earning of A, B and C is Rs 95000 and they save 30%, 25% and 20% of their incomes respectively. If savings are in the ratio of 4: 5: 6, then what is the difference between the amount of earnings of B and C?
a)    Rs. 21000
b)    Rs. 9000
c)    Rs. 18000
d)    Rs. 15000


4).The numbers of boys and girls in a college are in the ration of 4: 1. If 50% of the boys and 75% of the girls are adults, the percentage of students who are not adults is?
a)    40%
b)    45%
c)    30%
d)    50%


5).A trader sells his goods at 20% profit. Had he bought it at 10% more and sold it for Rs. 70 more, he would have gained 25%. Find the cost price of the goods.
a)    Rs. 800
b)    Rs. 200
c)    Rs. 400
d)    Rs. 600


6).The difference between a discount of 40% on Rs. 1000 and two successive discount of 36% and 5% on the same amount is:
a)    Rs. 8
b)    Rs. 4
c)    Rs. 16
d)    Rs. 24


7).At the certain rate of simple interest a sum becomes double in 14 years. In how many years will it become 4 times itself?
a)    58 years
b)    42 years
c)    28 years
d)    56 years


8).A sum of money becomes Rs. 2500 in 2 years and Rs. 5184 in 4 years on compound interest. Find the rate of compound interest.
a)    44%     
b)    50%
c)    40%
d)    36%


9).In a military camp, ration was stored for 660 militants at the rate of 800 gramps per militant for 45 days. After 10 days some more militants came from other camp and the remaining ration got finished only in 15 days at the rate of 1400 gramps per militant. Find the number of militants coming in.
a)    240
b)    248
c)    240
d)    220


10).16 men or 20 boys can do a piece of work in 30 days. The number of days that 15 men and 15 boys would take to finish the same work is
a)    13×7/9
b)    17×1/7
c)    15×5/9
d)    17×7/9


Answers:                                 
1). d)   2). a)   3). d)   4). b)   5). c)   6). a)   7). b)   8). a)   9). d)   10). d)

Check here below for the detailed solution of the above aptitude questions:

1.) Given series 16, 32, 48, 64 ….
Common difference (d) = 32 – 16 = 16
First term = (a) = 16
30th term = t30 = a + (n – 1) d
= 16 + (30 – 1) 16
= 16 + 29 × 16 = 480
Now, 34th term = t34= a + (n-1) d
= 16 + (34 – 1) 16
= 16 + 33 × 16 = 544
Required difference = 544 – 480 = 64
Answer: d

2). Let the HCF be x.
So, LCM =55x
According to the question,
55x + x = 6272
Or, 56x = 6272
X = 112
Now, LCM × HCF = First number × Second number
Or, 55x × x = 280 × second number
Or, 55 × 112 × 112 = 280 × second number
Second number = (55×112×112)/280
= 2464
Answer: a

3). Saving percentages of A, B and C are 30%, 25% and 20% respectively.
Now, (A×30)/100: (B×25)/100: (C×20)/100 = 4: 5: 6
Or, 3A/10: B/4: C/5 = 4: 5: 6
Or, 6A: 5B: 4C = 4/6: 5/5: 6/4
A: B: C = 2/3:1:3/2
Multiplying each ration by 6,
A: B: C = 4:6:9
Now the sum of the ratios = 4 + 6 + 9 = 19
Earning of B = (6/19) × 95000 = Rs. 30000
Earning of C = (9/19) × 95000 = Rs. 45000
Required difference = (45000 – 30000)
= Rs. 15000
Answer: d

4). Let the total number of boys and girls are 100.
Now, number of adult boy and girls students
= [(4/5) × 100 × (1/2) + (1/5) × (3/4) × 100)] = 40 + 15 = 55
Number of non – adult students
= (100 – 55) = 45
Required percentage = 45%
Answer: b

5). Let the cost price be Rs. 100
SP at 20% profit = Rs. 120
CP on 10% more = Rs. 110
SP on 25% profit = (110 × 125)/100 = Rs. 137.5
Difference of selling price = (137.5 – 120) = Rs. 17.5
On Rs. 17.5 more the CP is Rs. 100
On Rs. 70 more the CP is (100/17.5×70)
= (100×10×70)/175 = Rs. 400
Answer: c

6). SP at 40% discount = (1000×60)/100 = Rs. 600
SP at 36% and 5% successive discounts
= 1000 × (64/100) × (95/100) = Rs. 608
Required difference = (608 – 600) = Rs. 8
Answer: a

7). Let the principal be Rs. 100
Time = 14 years
Amount = Rs. 200
Interest = (200 – 100) = Rs. 100
Rate = [(Interest × 100)/(Principal × time)] = [(100×100)/(100×14)] %
= 50/7%
Now, amount = Rs. 400
Interest = (400 – 100) = Rs. 300
Time = (Interest × 100/Principal × Rate) = (300 × 100/100 × 50) × 7
= 42 years
Answer: b

8). If a sum of money on compound interest becomes Rs. x in t1 years and Rs. y in t2 years,  (1 + r/100)t2-t1 = y/x
Hence, y = Rs. 5184
X = Rs. 2500
t2 = 4 years
t1 = 2 years
 So, (1 + r/100)4-2= 5184/2500
Or, (1+ r/100)2 = 1296/625
Or, 1 + r/100 = 36/25
Or, r/100 = (36/25) – 1
Or, r = (11/25) × 100
r = 44%
Answer: a

9). Remaining time = (45 – 10)
= 35 days
Present militants = 660
Let the number of militants coming in be x
Total militants = (660 + x)
If x militants had not come, 660 militants would have eaten the remaining ration at the rate of 800 grams per militant in 35 days    ….. (i)
Now, (660 + x) militants are the remaining ration at the rate of 1400 gram/militant in 15 days.
Then, 660 × 800 × 35 = (660 + x) × 1400 × 15
Or, (660 + x) = (660×800×35)/(1400×15)
Or, 660 + x = 880
Or, x = 880 – 660
X = 220
Answer: d

10). 16 men = 20 boys
1 man = 20/16 = 5/4 boys
15 men = 75/4 boys
Total number of boys = (75/4) + 15 = (75 + 60)/4
= 135/4 boys
20 boys can do a piece of work in 30 days.
1 boy can do a piece of work in 30 × 20 days.
135/4 boys can do a piece of work in (30 × 20 × 4)/135 days = 17 × (7/9) days
Answer: d

People Also Visited: