Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam (with solution) Set-2

Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam
Practice Aptitude Questions for Upcoming SSC-CGL Exam (with solution) Set-2:
The list of practice Aptitude Questions for Upcoming SSC- CGL Exam was given here, candidates those who are preparing for the examination can use this practice questions.

1).’Five years ago, the age (in years) of Ram and Shyam were in the ratio of 5: 7 and five years hence they will be in the ration of 7: 9. The present ago of Shyam is_________.
a)    35 years
b)    20 years
c)    40 years
d)    50 years


2).A train travelling at a speed of 90 kmph catches another train travelling in the same direction and then leaves it 200m behind in 30 seconds. The speed of the second train is_________.
a)    75 kmph
b)    66 kmph
c)    50 kmph
d)    70 kmph


3).7 men and 10 women together can complete a piece of work in 13 days while 5 men and 14 women together can complete the same piece of work in 15 days. 39 women working together will complete in________.
a)    15 days
b)    24 days
c)    10 days
d)    20 days


4).Two numbers are such that their difference, their sum and their product are in the ratio of 5: 17: 132. The product of the number is__________.
a)    226
b)    235
c)    295
d)    264


5).The compound and simple interest on a certain sum of money for 2 years are Rs. 6032 and Rs. 5800 respectively. The rate of interest per annum is_________.
a)    5×3/4%
b)    8%
c)    10%
d)    6%


6).Two pipes can fill an empty tank separately in 18 minutes and 45 minutes respectively and a third pipe can empty 35 litres of water per minute. If all the three pipes are opened together then the tank becomes full in 1 hour and 30 minutes. The capacity of the tank is________.
a)    600 litres
b)    500 litres
c)    525 litres
d)    650 litres


7).The average of three numbers is 180. The first number is thrice the second number and the second number is twice the third number. Then the first number is______.
a)    360
b)    345
c)    300
d)    275


8).Walking at 5 kmph, a person reaches his office 9 minutes late. If he walks at 8 kmph he reaches his office 9 minutes early. The distance between the office and his house is_________.
a)    5 km
b)    3 km
c)    6 km
d)    4 km


9).The marked price of an article is Rs. 4500. It is to be sold at Rs. 3633.75 at two successive discounts. If the first discount is 15%, then the second discount is_________.
a)    8%
b)    5%
c)    3%
d)    10%


10).The price of tomato has increased by 75%. In order to keep the expenditure on tomato the same, the percentage of reduction in its consumption has to be________.
a)    38×6/11%
b)    47×4/11%
c)    42×6/7%
d)    51×6/7%


Answers:                                 
1). c)   2). b)   3). a)   4). d)   5). b)   6). c)   7). a)   8). d)   9). b)   10). c)

Check here below for the detailed solution of the above aptitude questions:

1).
Five years ago Ram’s age = 5x and Shyam’s age = 7x
Now, 5 years hence, (5x+10)/(7x+10) = 7/9
Or, 45x+90=49x+70
Or, x=5
Shyam’s present age=7×5+5=40 years
Answer: c

 2).
90 kmph = (90×5)/18=25 m/second
Let the speed of the second train be x m/s.
Then, 25-x=200/30
Or, x=25 – (20/3) = (75-20)/3 = 55/3 m/seconds
X= (55/3) ×(18/5) = 66 kmph
Answer: b

3).
7m×13+10w×13 = 5m×15+14w×15
Or, 91m+130w = 75m+210w
Or, 16m = 80w
1m = 5w
Now, 7m+10 women can complete a piece of work in 13days.
= (7×5) w+10 women can complete the same piece of work in 13 days
Or 45 women can complete the piece of work in 13 days.
in (45×13)/39 = 15 days.
Answer: a

4).
Let the nos. be x and y.
Then, (x-y) : (x+y) : xy=5: 17: 132
X-y=5k, x+y=17k
Adding, we get
2x = 22k
X = 11k ………. (i)
Again xy = 132
Or, 11k×6k=132k
(From (i), x=11k)
K=2
Y=6k
Now, the product of the nos. = xy=22×12=264
Answer: d

5).
Difference between CI and SI
=6032 – 5800 = 232
Difference = 232
Rate = (2×Difference)/SI×100
= (2×232)/5800×100=8%
Answer: b

6).
Let the capacity of the tank be x litres
Part of the tank filled in 1 minute
= x/18+x/45-35
Now, 90[(x/18)+(x/45)-35] = x
Or, (x/18+x/45-x/90) = 35
Or, (5x+2x-x)/90 = 35
Or, 6x=35×90
X= (35×90)/6=35×15=525 litres
Answer: c

7).
Let the third number be x.
Then, the second number = 2x
First number = 6x
Now, x+2x+6x=180×3
Or, 9x=180×3
X=60
First number = 6×60=360
Answer: a

8).
Then, (x/5-x/8) = 18/60
Or, (8x-5x)/40 = 18/60
Or, (3x/4) = 3
Or, x = 4 km
Answer: d

9).
SP after 1st discount
=4500-4500×15/100 = Rs. 3825
Now, let the second discount be x%
3825×x/100=3825-3633.75=191.25
X= (191.25×100)/3825=5%
Answer: b

10).
Reducing percentage
=(x/x+100) ×100 = (75/175) ×100 = 300/7 = 42×6/7%
Answer: c

People Also Visited: