List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-3

Indian Constitution and Polity
List of Important GK Questions from Indian Constitution and Polity Set-3:
The List of Important General Awareness Questions from Indian Constitution and Polity was given here below. Candidates those who are preparing for SSC CGL Exams can use this.

1).Who participates in the election of the Vice-President?
a)    Member of the Lok Sabha
b)     Elected members of the Rajiya Sabha and the Lok Shaba
c)     Member of the Rajiya Shaba and the Lok Shaba
d)     Members of Legislative Assemblies of the States


2).Which of the following directive principles of States Policy were added by 42nd Amendment?
            1. Participation of workers in the management of industry
            2. Minimizing inequality of income and status
            3. Protection of environment
            4. Free legal aid to poor
            Select the correct answer from the code given below:
a)     1, 3 and 4
b)     1, 2 and 3
c)     1, 2 and 4
d)     2, 3 and 4


3).Which of the following are the types of authority attributed to the President of India?
a)      Real and popular
b)     Titular and de-jure
c)     Political and nominal
d)     Constitutional and nominal


4).Which of the following previsions are NOT included in the Indian Constitution?
1. President can suspend any of the fundamental rights during emergency  
2. Prime Minister can dismiss any Chief Minister
3. States have power to amend any law of Parliament on a subject in the concurrent list with the assent of the President
4. Governor can reserve any Bill for consideration by the President
            Choose the correct answer from the codes given below:
a)    1 and 2
b)    2 and 3
c)    3 and 4
d)    1 and 4


5).Which one of the following are the exclusive powers of the Lok Sabha?
            1. To introduce Money bills
            2. To ratify the declaration of emergency
            3. To pass a motion of no-confidence against the Council of Ministers
            4. To impeach the President
            Choose the correct answer from the code given below:
a)     1 and 3
b)     2 and 3
c)     1 and 4
d)     3 and 4


6).It is mandatory for the Governor to reserve a bill for the consideration by the President if such a Bill affects
a)     The rate of land revenue
b)     Powers of High Court
c)     The powers of the Advocate General of the State
d)     The amount of salary paid to the Members of Legislative Assembly


7).Which is the most important reason to consider India as a Secular State?
a)     Peoples of different religions live in India
b)     Government works for the welfare of people of all religions
c)     Religions is separated from politics
d)     Minority religions are given special protection


8).Under Indian Constitution, the concentration of wealth violates the
a)     Directive Principles
b)     Right to equality
c)     Right to freedom
d)     Concept of welfare state


9).Which of the following statements correctly defines the Judicial Review?
a)      The authority of the Courts to punish political offenders
b)     The authority of the Courts to correct the errors of the Government
c)     The authority of the Courts to issue various writs
d)     The authority of the Courts to interpret the legality of laws


10).The Doctrine that the Fundamental Rights cannot be amended under Article 398 was propounded by the Supreme Court in?
a)     Gopalan. Vs. State of Madras
b)    Keshvanand Bharati Vs. State of Kerala
c)    Golaknath Vs. State of Punjab
d)    Maneka Vs. Union of India


Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). d)   4). c)   5). a)   6). b)   7). d)   8). a)   9). d)  10). c)

 People Also Visited: