List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam

Geography - GK Quiz
List of Important GK Questions from Geography for Upcoming SSC Exam Set-2:
The List of Important GK questions from Geography were given here, Candidates those who are preparing for the SSC Exam can use this material. We also provide GK Questions from the topics such as, Indian Polity, History, Geography, Science, Economic and Commerce. Follow Us Daily for More Study Materials.

 1).The_____ Longitude is taken as the Indian Standard Time meridian (IST) of India.
a)    68o30’E
b)    78o30’E
c)    82o30’E
d)    92o30’E


2).The Indian Standard Time is ________ ahead of the Greenwich Mean Time.
a)    5 hrs 30 Min
b)    6 hrs 30 Min
c)    7 hrs 30 Min
d)    8 hrs 30 Min


3).At the southern tip of the Indian peninsula lies_________.
a)    Kerala  
b)    Karnataka
c)    Kanyakumari
d)    Kavaratti


4).Indian and Sri Lanka are separated by______.
a)    Palk Strait
b)    Tusman Strait
c)    Berring Strait
d)    Malaccan Strait


5).The Island of Andaman and Nicobar are in the _______.
a)    Indian Ocean
b)    China Sea
c)    Bay of Bengal
d)    Arabian Sea


6).The Island of Lakshadweep are located in the ________.
a)    Arabian Sea
b)    Bay of Bengal
c)    Indian Ocean
d)    Aral Sea


7).The highest peak of India is ______.
a)    Mt. Everest
b)    Godwin Austin
c)    Mt. Abu
d)    Doddabetta


8).The highest peak of Himalayas is ______.
a)    Mt. Everest
b)    Godwin Austin
c)    Mt. Abu
d)    Doddabetta


9).The highest peak Mt. Everest is located in _________.
a)     Nepal
b)     Bhutan
c)     India
d)     China


10).India is politically divided into ________.
a)    30 states 2 union territories
b)    29 states 3 union territories
c)    28 states 7 union territories
d)    27 states 6 union territories


Answers:                                 
1). c)   2). a)   3). c)   4). a)   5). c)   6). a)   7). b)   8). a)   9). a)   10). c)

People Also Visited: