List of Important GK Questions about Indian History for Upcoming SSC Exam Set-1

List of Important GK Questions about Indian History
List of Important GK Questions about Indian History for Upcoming SSC Exam Set-1:
The List of Important GK questions about Indian History were given here to download in PDF. Candidates those who are preparing for the SSC Exam can download this material.

1. ______ is the earliest of four Vedas.
a.    Rig Veda
b.    Yajur Veda
c.    Sam Veda
d.    Athervana Veda


2. The oldest Brahmanic literature is_____.
a.    Aranyak
b.    Upanishad
c.    Smriti
d.    Veda


3. Which of the following pair is matching one?
a.    Taranath – Mahavamsh
b.    Fa-hein – Rehla
c.    Alberuni – Kitab-ul-hind
d.    Bihan – Rajatarangini


4. Which of the following works of Kalidas gives information about history of Sunga dynasty?
a)    Maghdoot
b)    Abhigyanshakuntalam
c)    Kumarsambhav
d)    Malvikagnimitram


5. Who has Written the Famous work “ Historica ”?
a.    Shylak
b.    Justin
c.    Herodotus
d.    Arrian


6. Which veda has 10 mandal 1028 Sakta and 10,580 Richas?
a.    Rig Veda
b.    Yajur Veda
c.    Sam Veda
d.    Athervana Veda


7. Which is the rich source of information about Gupta age?
a.    Develsmriti
b.    Manusmriti
c.    Naradsmriti
d.    Arthashatra


8. The author of “Natural History is________.
a.    Herodotus
b.    Aristrobulus
c.    Arrion
d.    None of the above


9.’Indica’a reliable source for the history of Chandragupta Maurya was written by________.
a.    Shylak
b.    Seleucus
c.    Megasthanes
d.    Plutarch


10. Which Veda is lyrical composition?
a.    Rig Veda
b.    Yajur Veda
c.    Sam Veda
d.    Athervana Veda


Answers:
1. (a)  2.  (d)  3. (c) 4. (d)  5. (c)  6. (a)  7. (c)  8. (d)  9. (c) 10. (c)

People Also Visited: