List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-1

List of Important General Awareness Questions for SSC CGL Exam 2015 Set-1
List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam 2015 Set-1:
The List of Important General Awareness Questions for Upcoming SSC CGL Exam was given, below. These questions cover the topics like, Indian History and Culture, Economy, Geography, Indian Polity. Candidates those who are preparing for the examination can use this.

1).Who among the following person enjoy(s) the rank and status of a Cabinet minister of the Union Cabinet?
a)    Chairman of UDAI
b)    Deputy Chairman of the Planning Commission
c)    Political Advisor to PM
d)    Both (A) and (C)


2).In a ground-breaking discovery led by an Indian – origin Palaeoclimatologist, researchers have found that nearly 4,200 years ago, the Indus Valley Civilization was deconstructed by?
a)    a monster drought
b)    an epidemic
c)    a massive earthquake
d)     a devastating flood


3). Who among the following person is NOT appointed by the President of India?
a)    Chief Justice of India
b)    Governors of States of India
c)    Speaker of the Lok Sabha
d)    Chief of the Army Staff


4).The atomic energy department functions under the administration of which of the following?
a)    PMO
b)    Minister of Science and Technology
c)    Ministry of Power
d)    Minister of New and Renewable Energy


5).River Narmada Basin extends over which of the following states?
a)    Maharashtra
b)    Madhya Pradesh
c)    Gujarat
d)    All the above


6).Consider the following countries and find out the Tropic of Capricorn passes through which of the above countries?
            (1) Argentina       (2) Gujarat
            (3) Chile              (4) South Africa
a)    1,2 and 3
b)    2,3 and 4
c)    Only 1
d)    1,2,3 and 4


7).What is the unit of distance?
a)    Astronomical Unit
b)    Light Year
c)    Parallactic Second
d)    All the above


8).Which of the following pairs of cities and rivers is NOT matched correctly?
a)    Kolkata-Hugli
b)    Baghdad-Tigris
c)    Berlin-Rhine
d)    Paris-Seine


9).In the context of the economy in independent India, which of the following happened first?
a)    Nationalisation of State Bank of India
b)    First Five Year Plan
c)    Nationalisation of insurance companies
d)    Passage of Banking Regulation Act


10).After being appointed as a Union minister, a person needs to be elected or nominated as a member of the Parliament within_________.
a)    Six months
b)    One year
c)    Two year
d)    Before the tenure of the Lok Sabha ends


Answers:                                 
1). d)   2). a)   3). c)   4). a)   5). d)   6). d)   7). d)   8). c)   9). d)   10). a)

People Also Visited: