List of General Intelligence & Reasoning Questions for SSC- CGL Exams Set-3

List of General Intelligence & Reasoning Questions for SSC- CGL Exams
List of General Intelligence & Reasoning Questions for SSC- CGL Exams Set-3:
The List of General Intelligence and Reasoning Questions for SSC- CGL exams were given below, Candidate those who are applied for this exam can use this questions for preparation.

     Directions: In question nos. 1 to 6, select the related words/letters/numbers from the given alternatives.

1). FD : BM :: JH : ?
a)    EP
b)    FQ
c)    IQ
d)    QF


2). BDF : GIK :: LNP : ?
a)    QSU
b)    ORT
c)    QTU
d)    ORQ


3). 51 : 36 :: 32 : ?
a)    30
b)    46
c)    25
d)    50


4). HJK : KHH :  KMN : ?
a)    NMK
b)    LNP
c)    KJJ
d)    NKK


5). Safe : Hazardous : Former : ?
a)    Informer
b)    Past
c)    Harmful
d)    Present


6). Tiny : Huge :: Giant : ?
a)    Massive
b)    Dwarf
c)    Idiot
d)    Gentle


7).Which of the given response would be a meaningful order of the following?
1.    Order
2.    Delivered
3.    Dispatch
4.    Received

a)    5,1,2,4,3
b)    5,3,1,2,4
c)    3,2,1,4,5
d)    1,5,3,2,4


8).Arrange the following words as per order in the English dictionary?
1.    Composite
2.    Complex
3.    Complain
4.    Commerce
5.    Complete

a)    4,3,2,5,1
b)    4,3,5,2,1
c)    5,4,2,3,1
d)    4,5,3,2,1


     Directions: In question nos. 9 and 10 which set of letters when sequentially placed in the gaps in the given letter series shall complete it?

9). NM-N-MMN-M-NNM-N?
a)    NMMNM
b)    MNNMM
c)    MMNMN
d)    MMNNM


10). xy-zy-x-zz-x-yz-yx?
a)    yyxzzx
b)    zyxzyx
c)    zxyyxz
d)    xzyyxy


Answers:                                 
1). b)   2). a)   3). c)   4). d)   5). d)   6). b)   7). d)   8). b)   9). b)   10). c)

People Also Visited: